top of page
Search
  • Writer's pictureEvanthia

Είσαι Nefelibata, το ξέρεις;

Updated: Jun 19, 2020

Σήμερα θα ήθελα να σου συστήσω την λέξη Nefelibata (νεφελιμπάτα). Πρόκειται για μία Πορτογαλική λέξη όπου η κυριολεκτική της μετάφραση είναι “εκείνος που περπατά στα σύννεφα”. Η σημασία της δεν είναι σαν να είναι κάποιος χαμένος στα σύννεφα, αλλά αναφέρεται σε κάποιον που είναι ανορθόδοξος και μοναδικός. Το να είσαι Nefelibata σημαίνει να σκέφτεσαι και να ζεις έξω από τα τετριμμένα, να είσαι πιστός στην καρδιά σου και να ακολουθείς τον δικό σου δρόμο.

Ένα τρανό παράδειγμα Nefelibata είναι η σχεδιάστρια μόδας Coco Chanel. Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό καπέλων, έφτασε στο να καθιερώσει το πλέον κλασσικό μικρό μαύρο φόρεμα, δημιουργώντας τον δικό της δρόμο παίρνοντας τεράστια για την εποχή ρίσκα.

Τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, οι γυναικείες ενδυμασίες (και όχι μόνο) ήταν ιδιαίτερα περιοριστικές, μία κυρία έπρεπε οπωσδήποτε να φοράει τον αποπνικτικό κορσέ της. H Chanel, αντίθετη στο ρεύμα, δανείστηκε το κοστούμι του συντρόφου της και σύντομα ξεκίνησε να σχεδιάζει άνετα και λειτουργικά γυναικεία ρούχα (χρησιμοποιώντας μέχρι και το jersey που μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν μόνο για ανδρικά εσώρουχα), συμπεριλαμβάνοντας και το παντελόνι.

Παρόλο που στην αρχή οι άνθρωποι ήταν ιδιαίτερα σοκαρισμένοι από τα “επαναστατικά” της ρούχα, σύντομα τα δοκίμασαν, κάνοντας της επίδρασή της πάντα ζωντανή. Θέλει δύναμη και κουράγιο για να ακολουθήσει κάποιος τον δρόμο του, ειδικά όταν τον έχουν μεγαλώσει να σκέφτεται ότι αυτός ο δρόμος είναι λάθος.

Το να είσαι Nefelibata δεν σημαίνει ότι αγνοείς τις κοινωνικές αρχές και αξίες, σημαίνει ότι επιτρέπεται να έχεις τις δικές σου απόψεις και να βρεις τον δρόμο σου σύμφωνα με αυτές. Δίνεις στον εαυτό σου την άδεια να ακούσει την καρδιά σου και ενσωματώνεσαι πλήρως σε αυτό που είσαι. Περπατάς τον δικό σου δρόμο και γιορτάζεις καθημερινά την μοναδικότητά σου, ακόμα κι αν αυτό είναι μερικές φορές λίγο ανορθόδοξο.


Όπως πολύ σωστά είπε η ίδια η Chanel: “Η πιο θαρραλέα πράξη είναι να σκέφτεσαι μόνος σου, φωναχτά”.

Όλοι είμαστε Nefelibata, αρκεί να το αποδεχτούμε.

198 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page