top of page
Search
  • Writer's pictureEvanthia

Mandala

Updated: Dec 7, 2021

Ανέκαθεν ένιωθα μεγάλη έλξη για το εκπληκτικό πολύχρωμο σχέδιο ενός mandala (μάνταλα), μπορούσα να το χαζεύω ώρες. Μεγαλώνοντας, μπήκα στην διαδικασία να ψάξω και να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα γι’αυτό και την φιλοσοφία του. Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ αυτή μου την αγάπη μαζί σου.

Τα mandalas είναι μέρος της Βουδιστικής παράδοσης και πρόκειται για γεωμετρικά έργα τέχνης που δημιουργούνται σε μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια. Αποτελούνται από εκατομμύρια μικροσκοπικούς χρωματιστούς κόκκους άμμου όπου είναι διεταγμένοι σε ένα ακανόνιστο μοτίβο ομόκεντρων γραμμών, κύκλων και σχημάτων. Συμβολίζουν την πολυπλοκότητα του σύμπαντος και η δημιουργία τους είναι ένα είδος διαλογισμού. Μια ομάδα μοναχών εργάζεται προσεκτικά για πολλές ώρες και συνήθως κάθε έργο χρειάζεται πολλές ημέρες για να ολοκληρωθεί.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια και την εντυπωσιακή ομορφιά είναι αξιοσημείωτες, αλλά μόλις οι μοναχοί ολοκληρώσουν το mandala, τo διαλύουν. Αυτή η σύνθεση της χρωματισμένης άμμου, τελετουργικά απομακρύνεται και ρίχνεται στο ποτάμι για να την πάρει το νερό μαζί του. Τόσος χρόνος αφιερωμένος σε μια τόσο δύσκολη προσπάθεια, μόνο και μόνο για να καταστραφεί. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να υπενθυμίσουν οι μοναχοί στον εαυτό τους το πολύτιμο μάθημα της παροδικότητας. Τίποτα δεν διαρκεί.

Αυτό το μάθημα της παροδικότητας είναι αντίθετο με την ανθρώπινη φύση. Το ένστικτό μας είναι να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή. Προσπαθούμε να μην αφήνουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν γρήγορα, καταπολεμούμε τη φυσική διαδικασία της γήρανσης και διατηρούμε ερωτικές σχέσεις πολύ καιρό αφότου έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι καλύτερο για μας να προχωρήσουμε.


Η παροδικότητα όμως είναι αναπόφευκτος νόμος της φύσης και όσο περισσότερο αντιστεκόμαστε στην αλλαγή, τόσο πιο δύσκολη κάνουμε τη ζωή μας. Ο Βουδιστής μοναχός και ακτιβιστής για την Ειρήνη Thich Nhat Hanh (Τικ Νατ Χαν), γράφει στο βίβλίο του ‘The Pocket‘: «Δεν είναι η παροδικότητα που μας κάνει να υποφέρουμε. Αυτό που μας κάνει να υποφέρουμε είναι να θέλουμε τα πράγματα να είναι μόνιμα ενώ δεν είναι». Από τότε που διάβασα τα λόγια του μοναχού, έχω κρατήσει την τελετή άμμου mandala στο μυαλό μου ως υπενθύμιση της παροδικής φύσης της ζωής και δεν σου κρύβω ότι νιώθω πολύ πιο ανάλαφρη, πιο ήρεμη.

Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς στο να μην προσκολείσαι σε πράγματα που θέλεις να διαρκέσουν. Αντ’ αυτού, ζήσε τα με όλο σου το είναι για όσο διαρκούν και άφησέ τα να φύγουν όταν έρθει η φυσική τους ώρα να τελειώσουν.

Choose to Shine



57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page